آفات زبان در آیات و روایات
سخن چينی چه از نظر فردی و چه از نظر اجتماعی آثار و عواقب بدی دارد. از نظر فردی روح و روان و دل انسان را تاريك كرده و شخصيت او را از بين می برد، و از نظر اجتماعی موجب دودستگی و جنگ و جدال در جامعه مسلمين می گردد و محبّتها را به بغض و كينه تبديل می كند با اين كه كيان و عظمت مسلمين وابسته به محبت و همبستگی ميان آنان است.
سخن چینی در احادیث و روایات یکی از آفات زبان است که از رذایل اخلاقی به شمار می رود و انسان را از راه خدا دور می سازد قرآن مجید در نکوهش سخن چینی می فرماید : وَیْلٌ لِکُلِّ هُمَزَةٍ لُمَزَةٍ. (سوره همزه 1)وای بر هر عیب جوی سخن چین . در مورد دیگر می فرماید : هَمّازٍ مَشّاءٍ بِنَمیمٍ .(قلم 11) از کسانی که بسیار عیب جو و سخن چین هستند پیروی مکن . و در آیه دیگر می فرماید : عُتُلٍّ بَعْدَ ذلِکَ زَنیمٍ . (قلم 13) ( سخن چین) کینه توز و پرخور و خشن و بدنام است . قرآن مجید از سخن چین به عنوان زنیم یعنی کسی که اصل و نسب روشنی ندارد نام می برد و این دلیل بر عظمت این گناه است.
رسول خدا صلی اللّه عليه و آله و سلم فرمود: آيا شما را به بدترين افرادتان آگاه نكنم؟ عرض كردند: بله ای رسول خدا. فرمود: بدترين افراد آنهايی هستند كه به سخن چينی می روند و در ميان دوستان جدايی می افكنند و در جستجوی عيب برای افراد صالح و پاكدامن اند. (كافی، ج2، ص369)اميرمؤمنان عليه السّلام فرمود: بدترين شما كسانی هستند كه سخن چينی می كنند و ميان دوستان جدايی می افكنند و دنبال عيوب افراد پاكدامن می روند. (كافی، ج2، ص369)